Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk
Natur og Museum, 56. årg. nr. 4, 2017. 36 sider.
Fup og fakta om bænkebidere
Vi kender alle bænkebideren - Det karakteristiske lille væsen, som myldrer frem, når vi flytter på fugtige sten eller træ i haven. På grund af deres foretrukne levesteder er bænkebidere ofte blevet anklaget for at være skyld i ødelagte havemøbler, redskabsskure og fodpaneler. Men rent faktisk er de helt uskyldige, de spiser nemlig kun af træet, når det først er blevet råddent. Til gengæld er det rigtigt nok, at de kan lugte lidt af tis. I det nyeste nummer af tidsskriftet, Natur og Museum, der udgives af Naturhistorisk Museum Aarhus, afliver forfatteren Lars Thomas en række myter om bænkebidere og præsenterer læseren for en stor mængde fakta om de små pansrede dyr.
En sømand går i land
At bænkebidere ofte findes under råddent træ, har en helt naturlig forklaring. De hører nemlig til krebsdyrene, som for størstedelens vedkommende lever i vand. Bænkebiderne har dermed gjort livet meget besværligt for sig selv ved at gå på land, da deres åndedrætsorganismer virker bedst i våd eller fugtig tilstand. Derfor har de hang og trang til at opsøge fugtige steder. Så finder du bænkebidere under dine rådne havemøbler, skal du ikke give dem skylden for ødelæggelserne – de har blot fundet sig et passende levested.
Bænkebidernes mange virkninger og navne
På trods af at der findes hele 29 arter af bænkebidere i den danske natur, er der ikke mange, som har beskæftiget sig med dem. Til gengæld har bænkebidere været en flittigt brugt ingrediens i folkemedicin i århundreder. Helt tilbage i middelalderen blev de blandt andet brugt i medicin til at kurere urinvejslidelser, blæresten, gulsot og kopper. Imod kighoste og forstoppelse skulle man endda at sluge et par levende eksemplarer. At bænkebidere tilsyneladende altid har gjort et stort indtryk på folk afspejles også i et væld af lokale navne som fx tæller bagbille, brøndlus, bænkelus, kælderorm og træbidder. Derudover er bænkebidere også en vigtig del af nedbryderfødekæden, da de kan nedbryde dødt organisk stof, så næringsstofferne kan komme videre i det økologiske kredsløb.
Du kan desuden blive klogere på bl.a.:
• Bænkebideres rolle i naturen
• Hvordan forsvarer bænkebidere sig imod fjender?
• Kan bænkebidere spises?
• Hvordan kan man selv studere bænkebidere?
• Hvilke forskelle og ligheder karakteriserer de mange arter af bænkebidere?
• Og meget mere…
Andre har kigget på
Regnorme
Af Caspar Andersen
1997/4
Edderkop på frierfødder
Af Edwin Nørgaard
1998/4
Svampedyr
Af Bjørli Lehrmann
2018/1
Relaterede varer
Svampedyr
Af Bjørli Lehrmann
2018/1