Natur og Museum, 46. årg. nr. 4, 2007. 36 sider.
Dette hæfte indgår i emnepakken: Tværgående emner I.
Knogle.
Gevir.
Tand.
Hvirveldyrskelettet.
Identifikation af fund.
Opsamling af dødfundne dyr.
Opbygning af egen samling.
Danske naturhistoriske museer.
Supplerende læsning.
Jeg har fundet en knogle!
Hvilket dyr stammer den fra? Det er et såre almindeligt spørgsmål, når man i naturen er stødt på en “mærkelig” knogle eller en tand, eller er det måske et stykke af et gevir? Fundet er oftest løsrevet fra sin sammenhæng, måske tilvirket af sten og vand, og både børn og voksne fascineres af formerne og strukturerne.
Især børn er gode tingfindere, og de kræver svar, så fundet præsenteres for nærmeste voksne, som ud fra findestedet måske kan komme med et bud på, hvilket dyr det kunne dreje sig om. Ellers må man kontakte en ekspert på området. De naturhistoriske museer får hvert år i tusindvis af den slags henvendelser.
Idéen med dette hæfte er at imødekomme interessen og behovet for at få identificeret fund fra naturen. I langt de fleste tilfælde vil man her kunne finde svar - uanset om fundet stammer fra et pattedyr, en padde, et krybdyr, en fugl eller en fisk. Hæftets eksempler er nemlig nøje udvalgt, idet de viser de dyrearter og skeletdele, som man oftest finder i den danske natur.
Eksemplerne vises som fotos af skeletdele, der på hver side ses i indbyrdes korrekt størrelsesforhold. I mange tilfælde vises eller nævnes også en række beslægtede arter, som enten er større eller mindre, men hvor form og struktur er den samme. I hæftet kan man desuden finde basale fakta om opbygning, form og funktion af såvel knogler, takker og tænder som af hele skelettet hos de forskellige hvirveldyr.
Tag hæftet med på næste natur-tur!
Andre har kigget på
Nye dyr i Danmark
Af Jan Kjærgaard Jensen
2002/3
Sten på stranden
Af Torben Gang Rasmussen
1999/4
Giftige svampe
Af Torben Gang Rasmussen
1983/2
Relaterede varer
Døde dyr
Af Morten DD Hansen, Oskar Liset Pryds Hansen og Sebastian Klein
2018/4
Døgnfluer
Af Keld Mortensen
2018/3
Klima og naturen
Af Morten DD Hansen og Kent Olsen
2019/1