Natur og Museum, 52. årg. nr. 3, 2013. 36 sider.
INDHOLD
Ingen vej tilbage.
Livets Big Bang og de mindre knald.
Et superkontinent drager nordpå.
Mærkelige ting fra underlige lande.
Verdens goder er ulige fordelt.
En jæger indtager planeten.
Danmark som parklandskab.
Lidt har også ret.
En kedelig verden.
Jordens undergang.
Supplerende læsning.
Rød glente, blåt ordensbånd, hvid sækspore, grøn sandspringer, orange vægmejer, rød skovmyre, sort måler, violetrandet ildfugl, gul egerørhat …
Når man en sommerdag går rundt i naturen, bliver man hurtigt klar over, at den er fyldt med et mylder af liv i alskens farver og former. Alene i Danmark har man indtil videre optalt mere end 37.000 arter, der – selv om det lyder vildt – formentlig kun er en lille halv procent af de 10 millioner arter, som man regner med på verdensplan.
I betragtning af, at vi alle nedstammer i lige linje fra det første liv på Jorden, kan det undre, at livet er blevet så ekstremt forskelligartet og har fordelt sig, som det har. I Arternes planet ruller museumsinspektør Jan Gruwier Larsen det helt store lærred frem og beskriver, hvordan livet ikke bare har afspejlet planetens udvikling, men ligefrem er direkte ansvarlig for, at Jorden ser ud, som den gør. Uden fotosyntese ville der ikke have været kontinenter på Jorden. Uden kæmpemæssige katastrofer, der gentagne gange har ryddet spillepladen, ville pattedyrene aldrig have fået chancen, og uden kontinenternes drift rundt på overfladen ville der ikke være opstået nær så mange forskellige arter. Hvoraf langt hovedparten i øvrigt er insekter og i særdeleshed biller!
Jordens mangfoldighed af arter, biodiversiteten, står imidlertid foran endnu en prøvelse. Mennesket optager så megen plads, at næsehorn, tigre og pandaer efterhånden kun kan findes i zoologiske haver, og i Danmark er tidligere så almindelige arter som hvid stork, rødlig perlemorsommerfugl og engblomme efterhånden forsvundet. Selv om arternes planet om en milliard år igen ligger øde hen, er verden af i dag et ganske mageløst sted. Læs hæftet, og bliv klogere på det fantastiske liv, vi er omgivet af på denne enestående planet.
Andre har kigget på
Fabeldyr - en naturlig forklaring
Af Lars Thomas
2009/1
Astrobiologi
Af Kai Finster og Niels I.W. Nielsen
2018/2
22 sikre spisesvampe
Af Torben Gang Rasmussen
2007/1
Relaterede varer
Døde dyr
Af Morten DD Hansen, Oskar Liset Pryds Hansen og Sebastian Klein
2018/4
Døgnfluer
Af Keld Mortensen
2018/3
Klima og naturen
Af Morten DD Hansen og Kent Olsen
2019/1