Natur og Museum, 56 årg. nr. 1, 2017. 35 sider.
De folkekære kystklitter rummer en verden af liv.
Solbadning i læ af sandbanker, badeture i brusende bølger og lyden af vind, der suser gennem marehalmen. Der er intet som klitterne ved de danske kyster, der signalerer dansk sommer. I de senere år er der øget politisk fokus på at tillade byggerier ved de populære kyster – et forslag, der vækker stor begejstring i mange økonomisk trængte ’vandkantskommuner’. Men hvad vil det betyde for de danske klitlandskaber?
Klitlandskaberne er skabt i løbet af mange tusind år af løst sand, som vinden med stor kraft har blæst mod kysten. De rummer noget af Danmarks mest oprindelige og uberørte natur med et hav af særprægede planter, svampe og dyr. De danske kystklitter er langt tættere på deres naturlige tilstand end mange andre klitområder i Europa på grund af den strikse kystbeskyttelseslovgivning i Danmark.
Kampen for klitterne
Kystklitterne blev fredet allerede i 1539, og siden har kampen for klitterne været på dagsordenen. Formålet med klitfredningen er at beskytte og bevare de danske klitområder så uberørte som muligt. Ifølge den nuværende lov er klitterne fredet i en afstand op til 300 meter fra kysten. Det betyder, at det er forbudt at opstille bygninger, opsætte hegn, fjerne planter, campere, køre og tænde bål uden en særskilt tilladelse.
Blandt politikere er der et ønske om at ændre den strenge beskyttelse af kystområderne og gøre det muligt at bygge nær kysten og således øge turismen. En ændring af kystlovgivningen kan lægge pres på klitlandskaberne, den uberørte natur og de mange plante- og dyrearter, som lever der.
Med en kyststrækning på 7.300 km er Danmark et af de lande på kloden med den længste kystlinje i forhold til landets størrelse. Men de danske kystklitter er sårbare, og i takt med at flere og flere besøger klitterne, bliver de hvide sandbanker slidt. I denne udgave af Natur og Museum kan du blive klogere på, hvem klitternes værste fjender er, hvilke klitområder der er mest udsat, og hvad vi kan gøre for at bevare klitlandskaberne. Giv dig i kast med klitterne og bliv godt klædt på, når debatten om bebyggelse langs kysten blæser på sit højeste.
Andre har kigget på
Vilde bier
Af Henning Bang Madsen og Yoko Luise Dupont
2013/1
Giftige svampe
Af Torben Gang Rasmussen
1983/2
22 sikre spisesvampe
Af Torben Gang Rasmussen
2007/1
Relaterede varer
Biodiversitet i byen
Af Henrik Sell og Morten DD Hansen
2015/1
Hjulspindere
Af Lars Dyhrberg Bruun
2015/3
Døde dyr
Af Morten DD Hansen, Oskar Liset Pryds Hansen og Sebastian Klein
2018/4