Natur og Museum, 56. årg. nr. 3, 2017. 35 sider.
Giftens skræmmende klang
Ordet ’gift’ får det til at gyse i os mennesker. Instinktivt vil de fleste føle frygt, når de hører ordet. Vi frygter slanger, vi aldrig har mødt og højst sandsynligt aldrig vil komme til at møde. Selv små børn skyer edderkoppen og bien, selvom deres eneste møde med dem har været på billeder. Gift forbindes simpelthen med noget farligt, der kan slå os ihjel. Men rent faktisk er det de færreste gifte, der kan skade os med døden til følge. I det nyeste nummer af tidsskriftet, Natur og Museum, der udgives af Naturhistorisk Museum Aarhus, kan læseren blive klogere på giftenes mange facetter og erfare, at gift ikke kun findes i den farlige slange-variant, men at den varierer i intensitet, formål og virkning.
Danmarks giftigste dyr er en skrubtudse
Vi danskere forbinder ofte giftige dyr med eksotiske og fjerne egne, men giftige dyr er alle som den skræmmende kobra og den ubehagelige pilegiftfrø. Giftige dyr udgør nemlig sjældent en trussel for os mennesker. Det danske ærkeeksempel på et giftigt dyr er hugormen, men tro det eller lad være, så er skrubtudsen faktisk en del giftigere end hugormen! Skrubtudsens gift sidder på ryggen og forsvarer den derved mod luftangreb fra fugle og andre større dyr.
Gift er ikke bare gift
Levende organismer har forskellige måder at være giftige på, og ingen består da heller ikke af blot ét giftstof. De fleste krybdyr indeholder derimod en cocktail af forskellige giftstoffer. Hos nogle slanger har man endda isoleret mere end 1.000 forskellige stoffer, der alle virker på forskellig vis: nogle stoffer fungerer som nervegifte, mens andre har vævsnedbrydende effekter. Ligesom giftstofferne varierer fra dyr til dyr, afhænger giftens effektivitet også af, hvilket byttedyr, der er i sigte. Her har evolution en finger med i spillet, for samme typer slanger kan udvikle forskellige giftsammensætninger alt afhængigt af, om de lever i områder, hvor føden primært består af øgler eller pattedyr. Giften skræddersys så at sige til den kost, de giftige dyr indtager.
Du kan desuden blive klogere på bl.a.:
• Hvad er gift?
• Hvordan virker gift?
• Kan vi drage nytte af gift?
• Hvilke giftige dyr findes der i verden?
• Og meget mere…
Andre har kigget på
Dyrenes sociale liv
Af Bent Jørgensen
1998/3
Giftige svampe
Af Torben Gang Rasmussen
1983/2
22 sikre spisesvampe
Af Torben Gang Rasmussen
2007/1
Relaterede varer
Døde dyr
Af Morten DD Hansen, Oskar Liset Pryds Hansen og Sebastian Klein
2018/4
Døgnfluer
Af Keld Mortensen
2018/3
Klima og naturen
Af Morten DD Hansen og Kent Olsen
2019/1