Natur og Museum, 52. årg. nr. 2, 2013. 36 sider.
I skoven med lup
Natur og Museums sommerudgivelse er bogstavelig talt en øjenåbner. På denne skovtur med en af landets mest erfarne naturvejledere bliver bladlus til små monstre, mens skov-jomfruhår strammer ”trommeskindet” og en betagende æstetisk oplevelse venter i en nyudsprungen anemone. Læseren kommer også tæt på bl.a. kirtelhår, der kan koste bladlus livet, lærkesporens myrelegemer og stinkende storkenæbs blomst – hvis udvikling er spændende at følge. Og det kan man sagtens nå i de to dage, den er der.
Luppen synliggør strukturer, som er nyttige ved bestemmelse af planter, og den kan afsløre, at et bøgeblad i virkeligheden er et helt lille øko-system, hvor energien effektivt overføres fra blad til bøgeloppe-larve. En god historie gemmer sig også hos skovens skarnbasse – eller rettere sagt under den. For gennem lup kan man ofte se, at skarn-bassen er transportmiddel for skovbundens små leddyr, bl.a. små gullige mider. Tidligere tog man vejrvarsler af midernes placering på skarnbassen. Sad de fx under forkroppen, ville det blive tidligt forår – og dermed tidlig så-tid.
Med lup kan man være heldig at opleve poetiske øjeblikke i forplantningen hos stjerne-mos. Efter regn ligger der gerne en vanddråbe i toppen af hanplanten, ”stjernen”. Her svømmer sædcellerne rundt, indtil ”stjernen” igen rammes af en vanddråbe. Plasket spreder sædcellerne i alle retninger – og rammer måske hunplante.
De mange gode historier om planter og smådyr i skoven er illustreret med masser af fine fotos. God fornøjelse på skovturen – med lup!
Andre har kigget på
Smådyr på træk
Af Morten D. D. Hansen
2002/2
Giftige svampe
Af Torben Gang Rasmussen
1983/2
22 sikre spisesvampe
Af Torben Gang Rasmussen
2007/1
Relaterede varer
Døde dyr
Af Morten DD Hansen, Oskar Liset Pryds Hansen og Sebastian Klein
2018/4
Døgnfluer
Af Keld Mortensen
2018/3
Klima og naturen
Af Morten DD Hansen og Kent Olsen
2019/1