Natur og Museum, 58. årg. nr. 3, 2019. 39 sider.
Dette hæfte tager dig med til mossernes fascinerende verden. Måske kender du mest mosserne som græsplænens bløde fløjl under dine bare fødder eller som smukke puder på skovbund og træstammer, men derudover – kender du ligesom mange andre – måske ikke ret meget til denne mangfoldige gruppe af planter.
De planter, som vi kalder mosser på dansk, består af tre store grupper: levermosser, hornkapsler og ægte mosser. Videnskabeligt kaldes de for bryofytter (Bryophyta). Ordet stammer fra græsk og hentyder til, at planten svulmer op, når den bliver fugtig.
På verdensplan er der over 22.000 arter af mosser, hvilket gør dem til den næststørste gruppe af planter. Det lyder af meget, men er beskedent sammenlignet med blomsterplanterne, der omfatter omkring 250.000 arter. Mosserne er dog særegne ved at være blandt de første nulevende planter, som tilpassede sig livet på landjorden for mere end 400 mio. år siden. Desuden vokser mange mosser der, hvor de andre planter ikke kan overleve. Selvom gruppen altså ikke er så artsrig, vokser der mosser overalt - på nær i saltvand - og de spiller en meget vigtig rolle i Jordens økosystemer.
Indhold:
Er mosser planter?
Fra plante til spore og retur
Mos er ikke bare mos
Formering uden sex
Overlevelse kræver strategi
Specialist - eller den der kan lidt af hvert
Hvor vokser danske mosser?
En flora i forandring
Mosser har selskab
Ven eller fjende?
En vigtig økologisk aktør
Andre har kigget på
22 sikre spisesvampe
Af Torben Gang Rasmussen
2007/1
Giftige svampe
Af Torben Gang Rasmussen
1983/2
Laver
Af Ulrik Søchting
1994/3