Natur og Museum, 53 årg. nr. 2. 2014.
Indhold
Sex og livets mening.
Hvorfor to køn?
Teorien i praksis.
Hannerne opsøger hunnerne.
Den ultimative gave.
Smarte måder at få fat i hunnerne på?
Monogami – os to for altid.
Hunnerne vælger.
Hermafroditter – to køn i en krop.
Planter med kønsliv.
Ulemper ved indavl.
Ligestilling ved at droppe sex.
Er sex kommet for at blive?
Artsliste.
Er sex kommet for at blive?
Naturen strutter af opfindsomhed, når det kommer til at få generne ført videre. Der er livsfarlig sex hos edderkopperne. Der er de dyr, hvor sex tager uger, og dem der kan nøjes med resterne. Og der er masser af snyd, bedrag og vold for at sikre arvefølgen. Og hvorfor nøjes med to køn, når man kan have 28.000 hos svampen kløvblad? Dette nummer af Natur og Museum har fået sex på hjernen, og i naturen bliver sex og sikring af arvefølgen aldrig trivielt.
Sexet giftgas og hvorfor lir i hækken kan være en fordel.
Sex er en alvorlig sag, for det handler om livets fortsættelse. Intet mindre. Men sex er ikke nødvendigvis den smarteste måde at få udbredt sine gener på. Faktisk er kloning og jomfrufødsel meget smartere set fra den enkeltes stol, for så bliver alle ens gener videreført. Så hvorfor er sex så alligevel så udbredt? Og hvorfor er formering nærmest lig med kønskamp?
I det nye nummer af Natur og Museum Naturens Sexliv tager naturvejleder og forfatter Bjørli Lehrmann læseren med på en tour de force gennem naturens sexliv. For dyr og planter i naturen står over for de samme problematikker, som vi mennesker kender alt for godt. Hvor finder man den bedste partner? Skal man lægge sig på lur? Eller gøre sig lækker ved at dufte…. af giftgas? Eller tage en rask slåskamp? Og hvordan sikrer man, man, at man bliver udvalgt – er det med gaver, omsorg eller ved at vise sig? Man kan jo også bare spærre den udkårne inde som hos de stankelbenslignende mejere. Og er man ikke tilfreds med partnere, kan lidt lir i hækken som hos jernspurven og blåmejsen give nye muligheder. Har jernspurvehannen ikke allerede en partner, kan hunnen være heldig at få flere hanner til at hjælpe sig med at opfostre de sultne unger.
Parringspropper og proptrækkere
Kønskampen er nærmest en præmis hos en lang række dyr. For hanner og hunner har diametralt forskellige mål. Hunnerne skal vælge den bedst mulige far for at sikre ungerne de bedste gener, mens hannernes formål er at få spredt generne så meget som muligt. Og hvordan sikrer man sig, at man er faderen? Man kan jo lukke hullet med en prop. Men kønskampen og evolutionen kører på fuld skrue, så hunnerne vil hurtigt udvikle proptrækkere. Det er ikke kun lidt for meget vin hos mennesker, der kan have utilsigtede konsekvenser for arvefølgen.
Så spørgsmålet står tilbage. Er sex kommer for at blive? Du må nok hellere læse svaret i Natur og Museum. Vi lover, at du bliver klogere!
Andre har kigget på
Uintelligent design
Af Jan Gruwier Larsen
2009/3
22 sikre spisesvampe
Af Torben Gang Rasmussen
2007/1
Mimicry
Af Thomas J. Simonsen
2019/2
Relaterede varer
Døde dyr
Af Morten DD Hansen, Oskar Liset Pryds Hansen og Sebastian Klein
2018/4
Døgnfluer
Af Keld Mortensen
2018/3
Klima og naturen
Af Morten DD Hansen og Kent Olsen
2019/1