Natur og Museum, 44. årg. nr. 4, 2005. 36 sider.
Dette hæfte indgår i emnepakken: Tværgående emner I.
Amerika før indianerne.
Dinosaurer på ferieøen.
Spor fra havbunden højt oppe i bjergene.
Spor på havbunden.
"Kilroy was here"
Motorcykelsneglen.
Tiden før gravene.
Gravning og den kambriske eksplosion.
Skrifttegn i dybhavet.
Tegneserie i sandsten.
Boremusling.
Skolithos.
Flinten.
De, der gravede og borede dybt.
Lige til et operahus.
Krukker, ringe og kugler.
Samme spor i forskellige materialer.
Buketter og lag på lag.
Der gik mus i havbunden.
Huller, køller og ekskrementer.
Supplerende læsning.
Oversigt over sporfossiler.
Rundt omkring i verden findes spor af noget, som dyr har gjort engang. Ofte kan man slutte sig til, hvordan dyret har frembragt sporet, men i mange tilfælde har man kun en formodning om, hvilken slags dyr, der har været på færde. Sporfossiler er fantastiske naturlige kunstværker - sten med sære tegn, forunderlige figurer og sirligt slynget ornamentik - ofte flere kvadratmeter store og hundreder af millioner år gamle.
Alle skabninger, der bevæger sig på eller i jorden og havbunden, efterlader spor. Sporene forsvinder igen ved næste regnskyl, med næste bølge, eller når et nyt lag mudder lægger sig ovenpå. Ved en kæde af næsten usandsynlige begivenheder kan spor også blive spor i tiden - nemlig hvis de forstener og bevares under nye aflejringer. Nogle sporfossiler er umådeligt sjældne, mens andre er så almindelige, at de kan findes på næsten enhver strand i Danmark - hvis man altså ved, hvad man skal kigge efter.
Hæftet Sporfossiler viser en lang række eksempler fra både ind- og udland og fortæller historien bag fossilerne. Det kan være lidt af en detektivopgave at finde frem til, hvem der har gået, løbet, krøbet, boret, gravet eller gnavet i aflejringerne. Sporene kan stamme fra for længst uddøde dyr, men også fra arter, som stadig graver og efterlader sig spor - der måske bliver bevaret. Hæftets emne og de mange fine fotos åbner en for de fleste ukendt verden, der fascinerer ved sin egenart og skønhed. Til fossil-finderen er der desuden en oversigt, som kan være til hjælp ved bestemmelse af sporfossiler.
Sporfossiler er ogs emnet for en kommende udstilling på Naturhistorisk Museum, Århus. Fra 10. januar til 17. april 2006 vises den store internationale udstilling "Fossil Art", som i sin danske version har fået titlen "Spor i Tiden".
Andre har kigget på
Danske forsteninger fra Tertiærtiden
Af Palle Graversen
1998/2
22 sikre spisesvampe
Af Torben Gang Rasmussen
2007/1
Sten på stranden
Af Torben Gang Rasmussen
1999/4
Relaterede varer
Døde dyr
Af Morten DD Hansen, Oskar Liset Pryds Hansen og Sebastian Klein
2018/4
Døgnfluer
Af Keld Mortensen
2018/3
Klima og naturen
Af Morten DD Hansen og Kent Olsen
2019/1