Natur og Museum, 45. årg. nr. 1, 2006. 36 sider.
Dette hæfte indgår i emnepakken: Insekter II
Spyfluer og deres livshistorie
Danske spyfluer
Spyfluer i ådsler
Spyflueangreb på levende hvirveldyr
Spyfluer i sårbehandling
Spyfluer som skadedyr og smittespredere
Spyfluer i kriminaltekniske undersøgelser
Supplerende læsning
Hører man en spyflue i køkkenet, bør det tænde advarselslamperne. I løbet af et øjeblik kan den lægge en gevaldig portion æg på stegen, og kødet vil efter kort tid vrimle med ækle maddiker. Et hul på størrelse med et nålestik i fx husholdningsfilm er faktisk nok til, at spyfluen kan stikke læggerøret ind og lade æggene dumpe ned på kødet, som man troede var godt beskyttet.
Boy Overgaard Nielsen fortæller i dette hæfte veloplagt om mange spændende og uventede aspekter af spyfluernes liv. De fleste spyfluearter yngler i ådsler og bidrager som naturens skraldemænd ved at skaffe kadaverne af vejen, men samtidig kan spyfluerne sprede sundhedsfarlige mikroorganismer. Smittefaren er naturligvis størst i områder med mange smittekilder, fx hvor de sanitære forhold er primitive. Spyfluer opdager også lynhurtigt et menneske-lig, og her kan larvernes udviklingstrin levere nyttige spor i kriminaltekniske undersøgelser.
Adskillige spyfluearters larver kan udvikles i sår på levende værter, fx mennesker, kvæg eller får, og forvolde lidelse, død og økonomiske tab. På den anden side kan denne adfærd udnyttes positivt i den medicinske behandling af sår, der ellers vanskeligt heles. Spyfluelarverne fjerner puds og dødt væv fra såret, og samtidig afgiver de bakteriedræbende sekreter, der kan gøre det af med bl.a. resistente streptokokker og stafylokokker. I dette i øvrigt velillustrerede hæfte viser fotos stillet til rådighed af Bispebjerg Hospital, hvordan man også her i landet anvender maddike-terapi.
Andre har kigget på
Bæveren
Af Ina Birgitte Fischer Andersen
2001/1
Giftige svampe
Af Torben Gang Rasmussen
1983/2
22 sikre spisesvampe
Af Torben Gang Rasmussen
2007/1
Relaterede varer
Døde dyr
Af Morten DD Hansen, Oskar Liset Pryds Hansen og Sebastian Klein
2018/4
Døgnfluer
Af Keld Mortensen
2018/3
Klima og naturen
Af Morten DD Hansen og Kent Olsen
2019/1