Natur og Museum, 52. årg. nr. 1, 2013.
Indhold
Er det en bi?
Biernes livscyklus.
Reder.
Enlig og social levevis.
Parasitiske bier.
Blomster og bier.
Status for vilde bier.
Danmarks bier (beskrivelse af slægterne)
Supplerende læsning.
Oversigt
Ud af honningbiens skygge.
Se, det summer af sol over engen… Der er intet som en varm majdag, hvor blomsterne strutter, og alting bare emmer af liv. Men hvor Holger Drachmann i 1897 ”blot” lod honningbien fylde sin kurv i blomsterfloret, vil man efter læsning af det nye Natur og Museum om vilde bier vide, at honningbien langt fra er alene om at samle pollen og nektar i den danske natur.
Når man ser bort fra honningbien og de 29 arter af humlebier, huser Danmark nemlig hele 249 arter af vilde bier – den ene mere vild og fascinerende end den anden: Der er bladskærerbier, som med deres kæber skærer bladstykker af for at fragte dem hjem til reden. Der er buksebien, der samler pollen i sine store gulerodsfarvede bukser, og som en anden muldvarp graver en meterdyb redegang. Der er blåhat-jordbien, der kun vil samle pollen i blåhat – og kan bære op til 30.000 lyserøde pollenkorn ad gangen. Der er hvepsebierne, som lægger æg i andre biers reder og derfor har fået betegnelsen ”klepto¬parasitter” – akkurat som pragtbien, der for første gang blev truffet i Danmark i 2012. Og der er strithårsbier, silkebier, oliebier og mange andre, som alle omtales i hæftet.
Vilde bier udkommer lige op til den nye bisæson. Allerede midt i marts kan man møde et stort udvalg af bier på tidlige forårsblomster, og som det fremgår af det rigt illustrerede hæfte, er de særdeles fotogene. De vilde bier fortjener virkelig at træde ud af honningbiens skygge.
Relaterede varer
Andre har kigget på
22 sikre spisesvampe
Af Torben Gang Rasmussen
2007/1
Giftige svampe
Af Torben Gang Rasmussen
1983/2
Dagsommerfugle
Af Morten DD Hansen og Anne Eskildsen
2014/1
Relaterede varer
Biodiversitet i byen
Af Henrik Sell og Morten DD Hansen
2015/1
Hjulspindere
Af Lars Dyhrberg Bruun
2015/3
Døde dyr
Af Morten DD Hansen, Oskar Liset Pryds Hansen og Sebastian Klein
2018/4