Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk
Natur og Museum, 56 årg. nr. 2, 2017, 35 sider.
På en solrig sommerdag har de fleste utvivlsomt oplevet at se små, blåsorte og røde sommerfugle, der dovent flyver rundt over vegetationen – ret lavt og uden hast. Ser man nærmere på dem, vil man opdage, at de adskiller sig ganske markant fra de dagsommerfugle, der ligeledes flyver rundt: Forvingerne er lange og smalle, bagvingerne er korte og trekantede, kroppen er kraftig, og følehornene er tykke og aflangt kølleformede. Netop de karakteristiske følehorn har givet gruppen dens danske navn “køllesværmere”. De er ganske rigtigt ikke dagsommerfugle, men tilhører en gruppe af ret primitive “småsommerfugle”
(deres størrelse til trods), der er langt mere artsrig i troperne end på vores breddegrader. I modsætning til køllesværmerne er de hvepselignende glassværmere ikke særlig kendte. Det er ikke, fordi de er sjældne, men fordi de kun ses sporadisk pga. deres skjulte levevis, medmindre man søger målrettet efter dem med specielle teknikker.
Dette Natur og Museum stiller skarpt på disse fascinerende arter og har bagerst også en oversigt over alle danske arters, udseende, levevis, udbredelse og om de lader sig lokke af feromon.
Andre har kigget på
Vilde bier
Af Henning Bang Madsen og Yoko Luise Dupont
2013/1
Giftige svampe
Af Torben Gang Rasmussen
1983/2
22 sikre spisesvampe
Af Torben Gang Rasmussen
2007/1
Relaterede varer
Døde dyr
Af Morten DD Hansen, Oskar Liset Pryds Hansen og Sebastian Klein
2018/4
Døgnfluer
Af Keld Mortensen
2018/3
Klima og naturen
Af Morten DD Hansen og Kent Olsen
2019/1