Natur og Museum, 48. årg. nr. 2, 2009. 36 sider.
Dette hæfte indgår i emnepakken Planter, træer og svampe II.
Mistelten spredes af fugle.
Tidlig blomstring.
Spiring og vækst.
Misteltenfamilien.
Misteltenens forhistorie i Danmark.
Genindført med æbletræer.
Misteltenens værtsplanter.
Misteltenens i tro, overtro og lægekunst.
Supplerende læsning.
Mistelten i juni? Jamen den hører da julen til, vil nogle måske mene. Og det gør den også, men det er faktisk nu, man skal så den, hvis man vil have mistelten med fine, hvide bær til jul – om 4-7 år.
Misteltenen kan vokse på mange forskellige løvtræer, men foretrækker æble-træer. Som stedsegrøn halvsnylter klarer den selv at danne organiske stoffer, så værtsplanten skal blot forsyne den med vand og næringssalte. På den måde kommer misteltenen sjældent værtstræet til skade.
Der findes ikke længere vildtvoksende mistelten i Danmark, men nogle få steder er den forvildet fra haver og parker. Misteltenen spredes af fugle. De bliver fristet af de hvide, struttende bær, men bliver hurtigt klogere, for bærkødet, som omslutter misteltenens frø, er ualmindeligt klæbrigt og ikke til at få af næb-bet igen. Det kræver en raffineret teknik, som især misteldroslen, men også munken i høj grad mestrer. De er de eneste af vore hjemmehørende fuglearter, der æder bærrene. Misteltenen ville næppe blive spredt uden misteldroslen.
I nærværende hæfte kan man læse meget mere om det forunderlige samliv mellem værtsplante, halvsnylter og fugle samt om misteltenens biologi, vækst-forhold og historie. Ikke mindst misteltenens rolle i tro og overtro er interessant. Den dag i dag indgår misteltenen i druidernes ritualer.
Forfatteren, som også er naturfotograf, har leveret en række meget fine optagelser til hæftet.
Andre har kigget på
Natskygger
Af Torben Gang Rasmussen
2011/1
Giftige svampe
Af Torben Gang Rasmussen
1983/2
22 sikre spisesvampe
Af Torben Gang Rasmussen
2007/1
Relaterede varer
Biodiversitet i byen
Af Henrik Sell og Morten DD Hansen
2015/1
Hjulspindere
Af Lars Dyhrberg Bruun
2015/3
Døde dyr
Af Morten DD Hansen, Oskar Liset Pryds Hansen og Sebastian Klein
2018/4