Natur og Museum, 47. årg. nr. 1, 2008. 36 sider.
Dette hæfte indgår i emnepakken: Tværgående emner I.
Lidt nødvendig optik.
Hvirveldyrenes øje.
Skarphed.
Lysfølsomhed.
Fra vand til land t/r.
Pupilformer.
Øjne med spejl.
Sammensatte øjne.
Farvesyn.
Øjets evolution.
Supplerende læsning.
En øjenåbner!
Et par øjne på stilke møder læseren på forsiden af dette temahæfte om øjne og røber dermed, at betegnelsen “øjne” kan dække over mærkværdige indretninger. I det nye nummer af Natur og Museum fortælles om dyreverdenens mange forskellige typer af øjne, som faktisk repræsenterer alle stadier i øjets evolution. Hæftet er spækket med spændende eksempler.
Øjet skaffer information om lysets fordeling i omgivelserne. Vi ser ikke genstande, men det lys, der kastes tilbage fra dem, eller det lys, de udsender. Egentlige øjne, som kan opfatte lysets fordeling, blev først udviklet for omkring 500 millioner år siden.
I hæftet fortælles bl.a. om fiskenes problemer med nærsynethed, da de gik på land, og om landdyrenes problemer med langsynethed, da de gik i vandet igen, som fx forfædrene til sæler og hvaler gjorde. Der er et kapitel om øjne, som ved hjælp af et spejl udnytter lyset bedre. Der fortælles om de forskellige pupilformer, runde, vandrette og lodrette, og deres mulige funktioner. Evnen til at skelne farver er udbredt i dyreriget, og mange dyr er dygtigere til det, end vi er. I hæftet fortælles om det paradoksale i, at sæler og hvaler ikke kan se blåt, skønt kun det blå lys når dybt ned i havet. Besynderligt er det også, at vi mangler synsceller, der er særligt følsomme for rødt - en farve, som falder os stærkt i øjnene, med mindre vi er farveblinde - et emne, som naturligvis også behandles.
Øjet er kreationisternes yndlingseksempel på hensigtsmæssigt, intelligent design. Det fremgår i dette hæfte, at de forskellige typer øjne har begrænsninger. At øjnene ikke er bedre, end de er, kan kun forklares ved, at de er resultatet af evolutionen, der til enhver tid må bygge videre på “de forhåndenværende søms princip”.
Natur og Museums øvrige tre temaer i 2008 er skarnbasser og andre møgdyr, nye (invasive) planter i Danmark samt rotter.
Andre har kigget på
Tænker dyr?
Af Sussie Pagh
2007/2
Knogler, takker, tænder
Af Kim Aaris-Sørensen, Mogens Andersen og Knud Rosenlund
2007/4
Ører - og hvad de hører
Af Poul Hansen
2011/3
Relaterede varer
Døde dyr
Af Morten DD Hansen, Oskar Liset Pryds Hansen og Sebastian Klein
2018/4
Døgnfluer
Af Keld Mortensen
2018/3
Klima og naturen
Af Morten DD Hansen og Kent Olsen
2019/1