Natur og Museum, 51. årg. nr. 4, 2012. 36 sider.
Indhold.
En tæmmet junglehøne.
Hønsenes livscyklus.
Produktion af æg.
Produktion af kød.
Udvikling af racer.
Racehøns.
Den genetiske ændring af hønen.
Supplerende læsning.
Historien om hønen begynder blandt junglehøns i blomstrende, asiatiske kulturer for 4.500 år siden og fortsætter med tamhønens udbredelse over næsten hele kloden. Jætternes hane var luerød, gudernes havde gylden kam, og Hels hane var sort som soden efter en brand, hedder det i Vølvens spådom. Så der har formodentlig været farverige tamhøns i Danmark i mere end 2.000 år – i mange århundreder stort set i alle husholdninger.
Med rationaliseringen og mekaniseringen af landbruget i 1900-årene blev hønsehold til industrilignende bedrifter, hvis mål var at skabe størst mulig produktion af æg og kød på kortest mulig tid og på mindst mulig mængde foder. Hønsegårdene blev til enorme huse på op til 2.000 m2 – uden vinduer – med høns i tusindvis, som kunne passes af en mand.
På den baggrund fortælles der i hæftet om hønens livsmønstre – så tæt på den ”naturlige” adfærd, man nu kan komme med en tæmmet fugl – og om de levevilkår, man i dag byder slagtekyllinger og burhøns, skrabehøns, de såkaldte frilandshøns og de økologiske æglæggere med de grønne hønsegårde.
Da hønens genetik var blevet klarlagt, blev der skabt racer og hybrider af høns med en tredobbelt produktionskapacitet i forhold til den, der var gældende i de foregående tusind år. Hæftet viser eksempler på, hvordan genetikken kan udnyttes i avlsprogrammer til fx fremavl af forskellige kamformer eller af dværgvækst, og hvordan en hane får spredt sine gener til 87,5 millioner kyllinger! Der ligger også viden om gener bag fremavlen af de mange arter af racehøns, som holdes helt for fornøjelsens skyld. Hæftet viser et fint udvalg af dem.
I disse år bliver der igen givet plads til hønsegårde på mange små parceller og i baggårde. ”Urban farming”, kaldes trenden. Skulle man tænke i de baner, er der også nyttig viden at hente om hønens naturlige livscyklus i dette hæfte.
Andre har kigget på
Naturens sexliv
Af Bjørli Lehrmann
2014/2
22 sikre spisesvampe
Af Torben Gang Rasmussen
2007/1
Giftige svampe
Af Torben Gang Rasmussen
1983/2
Relaterede varer
Biodiversitet i byen
Af Henrik Sell og Morten DD Hansen
2015/1
Hjulspindere
Af Lars Dyhrberg Bruun
2015/3
Døde dyr
Af Morten DD Hansen, Oskar Liset Pryds Hansen og Sebastian Klein
2018/4