Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk
Natur og Museum 45. årg. nr. 4, 2006, 36 sider. Dette hæfte indgår også i emnepakken: Fugle II Spættefuglene
Tilpasninger til et liv i træer
Flugten
Levesteder
Træk og invasioner
Ynglebiologi
Redehuler
Trommen og kald
Føde og fødesøgning
Spætter i Danmark
- Stor flagspætte
- Lille flagspætte
- Grønspætte
- Sortspætte
- Vendelhals
Spætter som skadedyr
Status og beskyttelse
Spætter i sagn og overtro
Supplerende læsning
Spætten slår sit næb ind i træstammen med en fart på cirka 40 km/t - og det 10.000 gange i løbet af et døgn! Hvorfor får den ikke hjernerystelse − eller hovedpine?
Det kan man læse om i det nyeste, flot illustrerede nummer af Natur og Museum, hvori der fortælles om de højtspecialiserede spætter og deres levevis i Danmark og rundt om i verden.
De fleste spætter har et kraftigt, kileformet næb, der nærmest bruges som en mejsel til at nå ind til træboende insekter og til at hakke en redehule ud med. Det hårde arbejde slider på næbbet - ikke mindst vinterens møje med at bearbejde nåletræskogler. Stor flagspætte slider faktisk tre næb op i løbet af et år!
Tilpasninger til spætte-levevis er de karakteristiske klatrefødder og halen, som giver fuglen støtte, når den sidder på træstammerne, og det er især nødvendigt, når den trom-mer og hakker. Da bruger spætten hele kroppen - kun hale og fødder holdes i ro. Den lange tunge har special-indrettet tungespids, indrettet til den foretrukne føde. Grønspæt-tens tunge er usædvanlig lang og kan strækkes 10 cm ud af næbbet, så den er et fantastisk redskab, når fuglen skal trække myrer og deres pupper ud af myretuen. Andre arter, de såkaldte saftspætter, slikker sukkerholdig saft i sig fra rækker af huller, som fuglen hak-ker ind til træernes vækstlag. En af de mindre karakteristiske spættearter er vendehalsen, som har fået sit navn, fordi den kan dreje og vride sin hals på slangeatig vis. Desuden kan den spille med sin lange tunge, når den bliver stresset eller undersøger sine omgivelser.
Spætter har altid fascineret mennesker og optræder derfor i mange sagn og myter. Sidst i hæftet bringes et par gode historier, bl.a. den om Gertrud, der nægtede at beværte Skt. Peter og Vorherre og som straf blev forvandlet til en sortspætte.
Andre har kigget på
Fugletræk
Af Morten D. D. Hansen
2005/3
Giftige svampe
Af Torben Gang Rasmussen
1983/2
22 sikre spisesvampe
Af Torben Gang Rasmussen
2007/1
Relaterede varer
Døde dyr
Af Morten DD Hansen, Oskar Liset Pryds Hansen og Sebastian Klein
2018/4
Døgnfluer
Af Keld Mortensen
2018/3
Klima og naturen
Af Morten DD Hansen og Kent Olsen
2019/1