Natur og Museum, 47. årg. nr. 3, 2008. 36 sider.
Dette hæfte indgår i emnepakken: Planter, træer og svampe II.
Hvad er en invasiv plante?
Signalement af en invasiv plante.
Hvor stammer planterne fra?
Udvalgte invasive planterarter.
Kommende invasive planter.
Invasiv eller ej?
Hvordan undgår vi nye invasive arter?
Bekæmpelse af invasive arter.
Artsliste.
Supplerende læsning.
En indført eller indslæbt plante kaldes invasiv, når den trives så godt i naturen, at den udkonkurrerer naturligt forekommende planter. Dermed ændres den naturlige sammensætning af plantesamfundene. Det kan også få indflydelse på de dyr, fx insekter, der lever af planterne, og dermed også på de dyr, som lever af insekterne.
Hvor kommer de invasive planter fra, hvordan er de kommet hertil, og hvad betyder de for vores natur? Hvilke planter drejer det sig egentlig om, og kommer der flere? Det er nogle af de spørgsmål, der besvares i dette aktuelle hæfte om uønskede fremmede plantearter. For desværre volder andre arter end kæmpe-bjørnklo problemer i naturen i dag, og hvis vi får et varmere klima, vil endnu flere planter fra lunere himmelstrøg få bedre levevilkår i dansk natur.
Vi har mange indførte plantearter i Danmark, som trives og dyrkes i bl.a. land- og skovbrug. Hvem tænker over, at alle sorter af graner er indførte arter? Mange af de invasive arter blev oprindelig importeret som prydplanter, fx arter af spiræa, eller som lægeplanter, fx rød hestehov eller pestilensurt, som den også kaldes. En del arter er indslæbt som frø - bevidst eller ubevidst - i feriebagagen.
I hæftet beskrives en række invasive plantearter, deres udseende, deres naturlige udbredelsesområde og deres indflydelse på den danske flora og fauna. Desuden fortælles om de metoder, man kan anvende til at holde dem nede eller direkte udrydde dem.
Andre har kigget på
Damtæger
Af Jakob Damgaard
2015/4
22 sikre spisesvampe
Af Torben Gang Rasmussen
2007/1
Giftige svampe
Af Torben Gang Rasmussen
1983/2
Relaterede varer
Døde dyr
Af Morten DD Hansen, Oskar Liset Pryds Hansen og Sebastian Klein
2018/4
Døgnfluer
Af Keld Mortensen
2018/3
Klima og naturen
Af Morten DD Hansen og Kent Olsen
2019/1