Aarhusiansk festival vil være Danmarks grønneste
8. juni 2024
Af Michael Lindskau Nielsen
”Vi har en klar ambition om at have en impact, der rækker ud over selve festivalen og de tre dage, det står på”.
Sådan lød det målrettede svar fra Martin Thim, der er Partner & Sustainability Manager hos DTD Group ApS (tidligere Down The Drain).
DTD arrangerer blandt andet musikfestivalerne NorthSide i Aarhus d. 6.-8. juni 2024 og Tinderbox i Odense d. 27.-29. juni 2024 samt et hav af andre koncerter i Danmark. I 2019 blev de en del af globale Superstruct Entertainment.
Det har dog ikke fået den aarhusianske musikfestival med omtrent 40.000 gæster til at glemme sine lokale rødder forankret i bæredygtighed. I en årlig Epinion-undersøgelse svarer otte ud af ti gæster tillige, at festivalens bæredygtighedstiltag er vigtige.
- Det er vigtigt, at både leverandører, samarbejdspartnere og ikke mindst gæsterne er med på rejsen, fortæller Martin Thim.
Åbner for kød på menuen igen
Det gav ramaskrig, da NorthSide i 2022 annoncerede, at festivalen fremover kun ville servere plantebaseret mad. Men nu åbner Martin Thim potentielt op for, at bøffer af kød kan komme tilbage på menuen – om end på anderledes facon:
- Vi er bestemt ikke færdige med at diskutere, hvad fremtidens mad er. I år er det så tredje gang, vi kører med det plantebaserede, men det er jo spændende at diskutere, hvor vi skal hen. Skal der laboratoriebøffer på menuen, en ost uden mælk – eller måske østers og muslinger eller noget helt fjerde, siger han.
Ved at reducere animalske fødevarer kan det kostbaserede klimaaftryk ifølge Fødevareinstituttet på DTU sænkes med 20-35 %.
Derudover rummer plantebaseret mad andre fordele. Det er antiinflammatorisk og nedsætter ifølge European Heart Journal kroppens LDL-kolesterol* med op til 14 % – og dermed risikoen for blodpropper.
Bygger selv pladsen
Med eget værksted, egen arkitekt og egen tømrer bygger NorthSide selv barer, siddemøbler og andre installationer på festivalen af FSC-certificeret træ.
- Jeg synes virkelig, vi er kommet langt. Vi bygger på en måde, hvor det kan bruges igen og igen – for ikke at glemme, at det kan bruges til andre events også, beretter Martin Thim.
For eksempel er det planen, at to af NorthSides barer bliver sat sammen og brugt som hovedindgang til Tinderbox senere i juni.
Samtidig forøges fokus på genbrugsmaterialer år for år. NorthSide har indgået samarbejde med Kredsløb om genbrug af plastikpaller, hvilket de fx har bygget ’Cirkulær Bar’ ud af, og i 2024 introducerer de yderligere ’Habitat Bar’, der også er skabt af genbrugsmaterialer.
På festivalpladsen vil gæsterne fra 2024 og frem kunne finde tre minihuse, som er bygget i samarbejde med Velux. Her opfordres folk til komme med deres bud på en bedre fremtid under spørgsmålet ”What’s a brighter future to you?”.
NorthSide har dog et potentielt arbejdspunkt, hvor der med fordel kan fokuseres mere på ’attendee enegagement’ omkring bæredygtighed. Her kunne festivalen sagtens gøre endnu mere ud af at oplyse og engagere publikum via interaktioner, workshops, rangeringer – eller at gamificere bæredygtighed ved at gøre elementer til en spil-lignende proces.
Opfordring til aarhusianerne: Brug den gamle losseplads
NorthSide startede på Tangkrogen i det sydlige Aarhus i 2010 og blev fra 2011 til 2021 afholdt ved Søren Frichs Vej i Åbyhøj. Selvom det blev en hård fødsel på logistik og infrastruktur, da NorthSide i 2022 flyttede til den ny lokation ved Eskelunden i Viby i det sydvestlige Aarhus, er de nu ved at have etableret sig.
Der er ifølge Martin Thim noget smukt i, at der afholdes NorthSide i netop Eskelunden. Det er nemlig en gammel losseplads. Håbet er ifølge Martin Thim, at flere aarhusianere vil bruge parken resten af året.
Samtidig ligger festivalen klos op af Viby Genbrugsstation, hvor NorthSide har lejet sig ind hos Kredsløb for at kunne affaldssortere mere effektivt. Festivalen opfordrer desuden både gæster og boder til at affaldssortere og har anrettet faciliteterne til det. Trods den grundige affaldssortering består 37 % af festivalens skrald dog stadig i restaffald.
Elektrisk infrastruktur giver nye muligheder
Martin Thim fremhæver ligeledes, at den gamle losseplads har fået indlagt strøm.
- På den måde undgår vi dieselgeneratorer og kan udvikle festivalen i en endnu mere bæredygtig retning, hævder han.
DTD-medarbejderen estimerer, at 99,9 % af alle events i verden kører på diesel.
Den indlagte strøm giver også mulighed for elektriske køretøjer på pladsen som fx golfvogne, el-biler og el-varevogne. Samtidig har NorthSide i år testet en stor el-lastbil, ligesom hovedscenen ’Astra’ delvist er bygget med en el-kran.
Ekstern transport er en stor CO2-synder – men verdenskendt band har valgt en grønnere vej
I 2023 havde NorthSide 120 flere internationale artister og crew-medlemmer i transport til Aarhus end året før. Desværre er tallet yderligere stigende i 2024, da der er endnu flere internationale artister i år. De vil givetvis ankomme med fly.
Det giver måske et mere interessant musikprogram, men Martin Thim erkender samtidig, at transport uden sammenligning er NorthSides største udfordring.
- Hvis vi snakker CO2, står transporten nu for mere end 60 % af vores samlede udledning, forklarer han.
Dog fremhæver han den britiske trip hop-duo Massive Attack, som har arrangeret hele deres tour med tog og busser. Det er ifølge Martin Thim en sjældenhed, at artister selv tager ansvar på sådan vis.
Spørgsmålet er imidlertid, hvorvidt man også som arrangør bør stille flere krav til sine artister omkring transporten til og fra koncertstedet.
Ikke helt i mål endnu
Logistikken halter fortsat, hvad den tunge transport angår. Festivalen er selvsagt afhængig af lastbiler til og fra pladsen, mens enkelte store lifte og gaffeltrucks på pladsen fortsat kører på diesel.
- Her er der ikke meget andet at gøre end at vente på, at der kommer nye alternativer. Nogle af vores største leverandører bruger HVO-biodiesel*, men vi ser selvfølgelig frem til, at der kommer rigtige alternativer på det område. Udviklingen går heldigvis den vej, forsikrer Martin Thim.
Skønt NorthSide har masser af gæster fra hele landet, der potentielt valfarter til Aarhus i hver sin bil, kompenserer aarhusianerne selv – på stærk opfordring fra NorthSide – ved at gå, cykle eller tage offentlig transport til festivalpladsen. Der er nemlig ingen bilparkering for hverken gæster eller presse.
Hvad kan danske museer lære af NorthSide?
Da vi til slut spørger Martin Thim, hvad vi som museum kan lære af NorthSide, indleder han med at pointere en ærgerlig tendens:
- Vi mennesker glemmer enormt hurtigt, og i dag er industrielt landbrug nærmest blevet lig med danskhed og traditioner. Men det er altså ikke så længe siden, vi havde ægte vild natur i det her land – og fisk i vores farvand! Vi har købt ind i et narrativ omkring mennesket mod naturen. Det er meget sørgeligt.
Den bæredygtighedsansvarlige pointerer, at museerne spiller en afgørende rolle med deres store rækkevidde, når det kommer til at påvirke folk til at tænke mere bæredygtigt.
- Museer kan være med til at fremvise og mangfoldiggøre fremtidens løsninger, måske endda med afsæt i nogle af datidens løsninger. Museer kan inspirere og arbejde kreativt og skabe store fortællinger. Faktisk synes jeg lige præcis, at et museum som Naturhistorisk Museum har en spændende rolle!
Det er vi helt enige med Martin Thim i! Vi takker for et inspirerende interview og giver et stort kærligt skulderklap til NorthSide for at gå forrest på den danske festivalscene, hvad angår bæredygtighed. De er uden tvivl nået rigtig langt, og selvom de ikke er helt i mål endnu, ser vi frem til at følge den fortsatte indsats og udvikling. Der er helt sikkert megen inspiration at hente hos NorthSide.