Rewilding Mols
På Molslaboratoriet lever heste og kvæg vildt inden for en hegning på 120 hektar. Vi tilser dyrene og arealerne hver dag. Konstaterer du akutte problemer, kan henvendelser rettes til vagttelefonen +45 21530913.
Henvendelser af generel karakter bedes stilet til museets ledelse på nm@nathist.dk
Rewilding handler om fremtidens natur. Ved at tage bestik af, hvordan naturen på vore breddegrader har fungeret gennem millioner af år, tilstræber man at genoprette naturlige økologiske processer med så begrænset menneskelig indgriben som overhovedet muligt. Dette langsigtede perspektiv gør, at rewilding anses for at være et væsentligt virkemiddel i det politiske mål om at sikre verdens naturarv for eftertiden.
Rewilding Mols på Molslaboratoriet blev indviet den 26. november 2016 og er et af de mest ambitiøse rewildingprojekter i Danmark. Med 120 hektar omfattet af projektet er det beskedent af størrelse, men naturen er mere varieret og artsrig end de fleste andre steder, og graden af menneskelig indgriben er reduceret til et minimum.
Siden 2016 har Rewilding Mols kørt efter ét eneste princip: Vi skal overholde de love, som et sådant areal og dyrehold er underlagt. Dyrene tilses året rundt. Hvis der af den ene eller anden årsag observeres tegn på mistrivsel eller behandlingskrævende skader på dyrene, udtages de fra området. Museet holder både kreaturer og heste i overensstemmelse med dansk lovgivning, herunder dyrevelfærdsloven og ajourfører resultaterne af alle kontroltilsyn, der til enhver tid ligger fuldt tilgængelige for offentligheden på museets hjemmeside. Vi tilstræber sunde og raske dyr og tager afstand fra vanrøgt
I Rewilding Mols er der i efteråret 2016 udsat en bestand af Exmoor-ponyer og Galloway-kvæg, der lever så vildt som overhovedet muligt. Bestanden holdes inde af et almindeligt 3-tråds-hegn, som nemt forceres af alle andre arter. Hestene og kvæget kan reproducere sig frit og etablere flokke og territorier. De må derfor konkurrere om resurserne. Lovgivningen kræver, at dyrene trives, så hvis vi frygter mistrivsel for enkeltindivider, udtages disse af bestanden. De foræres væk eller aflives.
Rewilding Mols følges af forskere fra ind- og udland, og der er etableret en omfattende forsknings-infrastruktur med kontrolområder, så man kan sammenligne effekterne af projektet med den hidtidige drift. Rewildingprojektet ser indtil videre ud til at have medført en meget stor rigdom af blomster og bestøvende insekter, ligesom der opstår en stor variation i bevoksningen.
Der er offentlig adgang overalt på arealerne, og der afholdes mange guidede ture. Bemærk, at heste og kvæg lever vildt og er ganske sky og aldrig opsøgende. Det er strengt forbudt at fodre, og man skal altid holde god afstand til dyrene.
Etableringen af Rewilding Mols blev i 2016 støttet med 1,2 millioner kroner af Den Danske Naturfond. Projektet modtager ingen offentlig støtte og finansieres af den ordinære drift, brugerbetaling og frivillige bidrag.