Bogfinke
Fringilla coelebs
Beskrivelse
Bogfinken er på størrelse med en gråspurv. Hannen har en flot, blågrå kalot og nakke med et sort bånd over næbet. Kinderne er røde ligesom brystet. Hunnen er kedelig gråbrun. Begge køn kendes på de to hvide vingebånd.
Udbredelse
Bogfinken er en af Danmarks almindeligste og mest udbredte fuglearter og findes overalt i landet. De fleste er standfugle, men en mindre del, især hunner og ungfugle, trækker til Sydvesteuropa om vinteren.
Levesteder
Bogfinken yngler i næsten alle træbevoksede naturtyper. Der skal dog helst være enkelte højere træer for at den lader sig lokke. I det åbne land yngler bogfinken i læhegn, vildtremiser og større gårdhaver. Den er desuden en meget almindelig havefugl, specielt i ældre villahaver.
Biologi
Bogfinken har navn efter forkærligheden for bøgetræets frugter, bog, og efter lokkestemmen “fink-fink”. Mængden af bog er så vigtig, at vinterbestanden af bogfinker svinger med bøgens frøsætning. I år med mange bog, de såkaldte oldenår, kan der være mere end dobbelt så mange bogfinker som i dårlige oldenår, sandsynligvis fordi en større del af de gennemtrækkende skandinaviske fugle bliver her, når føden er rigelig.
Reden anbringes i et træ eller en busk. Den bygges af mos og lav og fores med fjer og hår. Æggene lægges fra begyndelsen af april, og det er udelukkende hunnen, der ruger.
Foto: © Naturhistorisk Museum