Kristtorn
Ilex aquifolium
Beskrivelse
Kristtorn er et opret og stivgrenet, lille træ, der er meget populært i haver og parker. Der er til havebrug fremavlet utallige hybrider med blade i forskellige farver og mønstre. Kristtorn er Nordeuropas eneste stedsegrønne løvtræ.
Plantens unge skud er grønne, men bliver efterhånden lysebrune og senere lysegrå. Bladene varierer betydeligt i form og størrelse, men er normalt 6- 8 cm lange. Randen er hel og forsynet med særdeles spidse randtorne. Bladene er glinsende mørkegrønne. Frugterne er normalt højrøde. De er i vinterhalvåret en yndet spise for især drosler som sjaggere, solsorte og vindrosler.
Alle dele af planten er giftig. Blad og bær indeholder forskellige sapponiner, som virker irriterende på slimhinder. Desuden indeholder både blade, frugter og stamme glykosider og nogle digitalis-lignede stoffer.
Udbredelse
Kristtorn findes naturligt kun vest for Storebælt, primært i de østjyske bøgeskove, få steder på Nordfyn og på det nordlige Langeland. Den findes i øvrigt spredt i hele landet fra haver, kirkegårde og parker.
Kristtorn har sin europæiske østgrænse i Danmark og Norge, men er ellers udbredt i det vestlige Europa og Lilleasien.
Levesteder
Kristtorn er vildtvoksende på næringsrig, fugtig bund i skov, krat og hegn. Den er et af de få træer, der kan vokse under de skyggedannende bøgetræer. Plantens udbredelse er afhængig af en vis nærhed til det milde hav, da den ikke kan klare sig ved længerevarende temperaturer under 25 graders frost. Den er derfor tilbøjelig til at fryse helt eller delvist ned i hårde vintre.
Formering
Kristtorn bestøves af insekter, især bier. Planten er normalt tvebo, dvs. at der findes han- og hunplanter. Man ser dog også eksemplarer med både han- og hunblomster på samme plante (sambo). Normalt vil man derfor kun se de flotte røde bær på nogle af træerne.
Frugten er en stenfrugt med 4 frø, men den ligner umiddelbart et bær.
Anvendelse
Afklippede grene med blade og røde frugter bruges som pynt ved juletid. Kristtorn har i kristendommen været forbundet med både påske og jul. Navnet hentyder til Kristi tornekrone og dermed til påsken.
I folkemedicinen har kristtorn gennem århundreder været brugt som beskyttelse mod alverdens ulykker.
Foto: © Naturhistorisk Museum