Skovkartespinder
Amaurobius fenestralis
Beskrivelse
Skovkartespinder er en mørkebrun, kraftigt bygget edderkop på en lille centimeters penge. Forkroppen er nøddebrun, mens hovedet er mørkebrunt. Bagkroppens sider er brunviolette, oversiden af bagkroppen lyserødlig, og endelig er midtermærket på bagkroppen igen brunviolet. Blandt kartespinderne er det kun skovkartespinder og huskartespinder, der er så store og har så karakteristisk farvesammensætning. Arten forveksles umanerlig let med huskartespinder, og sikker bestemmelse kræver, at man tager kønsorganerne i nærmere øjesyn. Hannens palper har to tænder, der er nogenlunde lige lange og af samme statur, mens huskartespinders ene tand er meget tynd og krum.
Udbredelse
Arten er udbredt overalt i Danmark og resten af Europa.
Levesteder
Skovkartespinder er – som navnet antyder – primært en skovart, og den er ekstremt almindelig under bark. Man møder den dog også på husmure og lignende steder, og udendørs kan man næsten være sikker på, at det er skovkartespinder, man har med at gøre. Skovkartespinderes hanner vandrer formentlig langt omkring i jagten på hunner.
Biologi
Skovkartespindere spinder et ekstremt fint, kartet spind rundt om deres skjulested, som normalt er under bark på ældre træer, i revner eller andre hulheder. Når et byttedyr sidder fast i kartespindet, kommer edderkoppen frem og overmander byttet. Hunnerne er kønsmodne det meste af året, mens hannerne især vandrer rundt i vinterhalvåret. Hannerne vandrer rundt efter hunnernes spind, og når han lokaliserer et spind, trommer han på det, så hunnen bliver godt tændt. Hunnen lægger efterfølgende æg i en kokon inde i sin retræte, og når ungerne klækker, æder de hende normalt, inden de spredes ud i landskabet.
Foto: © Naturhistorisk Museum