Seksplettet køllesværmer
Zygaena filipendula
Beskrivelse
Seksplettet køllesværmer hører til køllesværmerfamilien, som omfatter ca. otte danske arter. Køllesværmere har store køllelignende antenner, der øges i tykkelse udefter. Seksplettet køllesværmer er den største almindelige køllesværmer her i landet og kendes på tre par røde dobbeltpletter på grønsorte, smukt metalglinsende forvinger. Arten kan forveksles med lignende arter med 5 pletter på forvingerne eller arter med mere udflydende pletter. Nogle køllesværmere er metalglinsende grønne.
Larven er grøn med sorte flader og enkelte gule pletter.
Levesteder
Seksplettet køllesværmer lever spredt i landskabet på tørre, sandede marker, på solrige skrænter og overdrev samt på brakmarker med kløver.
Biologi
Flere seksplettede køllesværmere ses ofte samlet på samme blomst. Køllesværmere kræver relativt uberørt, høj vegetation for at kunne gennemføre livscyklus, idet puppen placeres et godt stykke oppe på en stængel eller et græsstrå. Køllesværmere tåler derfor ikke græsning eller slåning. Både larver og voksne er ildesmagende og ædes ikke af fugle. De røde pletter er formentlig advarselsfarver. Seksplettet køllesværmer er gullistet i Danmark som en opmærksomhedskrævende art og rødlistet i Finland.
Selv om køllesværmere er natsommerfugle, er deres øjne udviklet til, at de kan flyve i fuldt sollys.
Æggene lægges på kløverplanter eller vejbred i juni-juli. Larverne lever især på almindelig kællingetand, rødkløver og andre arter af ærteblomstfamilien, indtil de går i vinterdvale. Næste år fortsætter de, indtil de forpupper sig i deres karakteristisk gule, spundne puppehylstre et godt stykke oppe på et græsstrå.
Foto: © Naturhistorrisk Museum