Tidselsommerfugl
Cynthia cardui
Beskrivelse
Tidselsommerfuglen hører til takvingerne, der, som navnet antyder, normalt har takker i kanten af vingerne. Det gælder dog ikke for tidselsommerfuglen. Den kendes på de sort-hvidternede vingespidser og ellers rød-orange til brunlige vinger med sorte pletter. Undersiden er mere dæmpet i farverne, og bagvingerne har fine sorte, randede øjepletter. Arten har mørke, runde pletter langs randen af bagvingerne. Den kan minde en del om nældens takvinge, der dog har sort vingebasis på bagvingerne og mangler de sort-hvidternede forvingespidser.
Tidselsommerfuglen blev tidligere henført til slægten Vanessa, men blev udskilt herfra i 1971.
Udbredelse
Tidselsommerfuglen anses for at være verdens mest udbredte sommerfugleart. Den er fundet overalt bortset fra Antarktis og Sydamerika. I Nordeuropa formår tidselsommerfuglen endog at flyve til Færøerne og Island.
Levesteder
Da arten er en træksommerfugl, kan den træffes overalt, i træktiden især langs kyster. Larven lever primært på tidsler, egetræer og eventuelt på nælder. En ny generation kan være på vingerne i løbet af et par måneder.
Biologi
Arterne af takvinger er alle kraftige flyvere, hvoraf mange nemt kan flyve gennem Europa fra syd til nord i løbet af et par dage. Tidselsommerfuglen hører til de højmobile arter, som hvert år kommer hertil fra Sydeuropa, undertiden i uhyre antal. Tidselsommerfuglen gennemfører dernæst en ny generation i Danmark, og en del af disse individer forsøger at flyve tilbage til vinterkvarterer i Sydeuropa og Nordafrika. Det er dog usikkert, om de når dertil.
Tidselsommerfuglen kan ikke overleve i danske vintre og har ikke en egentlig dvale. Den danske bestand bygges således op hvert år af tilflyvende dyr. De udnytter den rigelige føde, som opstår, efterhånden som foråret breder sig gennem Europa.
Æggene lægges enkeltvist i toppen af værtsplanten. Larven lever i de første larvestadier alene i et spind af sammenspundne blade, senere lever den frit på bladene.
Larverne, der er op til 30 mm lange med sorte eller gule torne, kræver megen varme for at udvikles, og i kolde, våde somre dør de nemt. Et par larver kan helt afløve en tidsel. Puppen hænger frit ned fra et blad og klækker til voksen sommerfugl efter ca. 2 uger.
Forekomsterne i Danmark svinger uhyre meget fra år til år, dels på grund af store forskelle i mængden af tilflyvende dyr, dels på grund af ynglesuccessen her i landet.
Foto: © Naturhistorisk Museum