Lille skovmejer
Oligolophus tridens
Beskrivelse
Lille skovmejer er en brunlig, kortbenet mejer med en kropslængde på 5 mm og en benlængde på omkring 2 cm. Den virker normalt ensfarvet brun.
De sikre kendetegn sidder omkring øjnene. Øjenhøjen hos lille skovmejer er lys med en tydelig mørk midterstribe, og foran øjnene sidder to rækker torne. Den forreste række har fem torne, hvoraf de tre midterste er størst – og den midterste af dem tydeligt kraftigere end de to andre. Et af kendetegnene for lille skovmejer er, at tornenes rod er sammenvokset, og at tornenes spidser ikke konvergerer, dvs. at spidserne ikke nærmer sig hinanden.
I felten kan lille skovmejer let forveksles med de andre kortbenede arter, men i stereolup er der normalt ingen fare på færde.
Udbredelse
Lille skovmejer findes talrigt overalt i Danmark.
Levesteder
Lille skovmejer træffes overalt i skovbunden, og den er ligeledes meget almindelig i vildtvoksende haver og kompostbunker.
Biologi
Lille skovmejer lægger æg i skovbunden sidst på efteråret, og ungerne kommer frem i april-maj, hvorefter de bruger sommeren på at vokse sig store. De lever af alt, hvad de kan overmande – især små myg og fluer er meget populære.
Arten er med sine korte ben tilpasset et liv i førnen (det øverste, delvist formuldede bladlag), men man møder den dog også oppe i vegetationen, fx kravlende på træstammer. Lille skovmejer ses fra sidst på sommeren og indtil den hårde frost sætter ind.
Foto © Naturhistorisk Museum